Yhteystiedot

Ismo Jousmäki, Vihtavuoren koulu, Laukaa, 044-5288144,
e-mail: ismo.jousmaki@laukaa.fi

Uusimmat kuvat

dsc_0405
dsc_0404
dsc_0403
dsc_0400
dsc_0398
dsc_0394
dsc_0386
dsc_0385

Tervetuloa  Selvä Sopimus -kotisivuille!

Selvä Sopimus on Vihtavuoren koululla käytössä oleva oppilaan, kodin ja koulun välinen sopimus, jolla pyritään auttamaan nuoria pysymään erossa päihteistä. Eräänlainen kolmikantasopimus, jota logommekin kuvaa.

 selva_sopimus_logo.png
Sopimuksia on tehty jo vuodesta 1999 alkaen ja kokemukset ovat olleet hyviä kaikkien osapuolten mielestä. Ensimmäisenä vuonna mukaan tuli 30% 7.luokan oppilaista ja siitä prosenttiluku on noussut hiljalleen mutta varmasti. Viime vuosina mukaan on lähtenyt vuosittain noin 90 - 100% ikäluokasta. Syksyllä 2011 koulumme 7.luokkalaisista oli ensimmäisen kerran sopimuksessa mukana kaikki eli 100%. Prosenttilukua on nostanut viimeisen viiden vuoden aikana sopimuksen ulottaminen alakoulun 5.-6.luokille. Aiemmin olivat jotkut oppilaat ehtineet tottua alakoulun aikana tupakointiin ja heitä ei enää saanut tapojaan muuttamaan ja lähtemään sopimukseen. Tällä hetkellä mukana on yli 400 10 – 16 vuotiasta oppilasta. Sopimuksessa oppilas sitoutuu olemaan käyttämättä päihteitä, koti palkitsemaan haluamallaan tavalla oppilaan  ja koulu järjestämään tapahtumia ja illanviettoja ja organisoimaan toimintaa. Toiminta ei ole koulun varsinaista toimintaa vaan tapahtuu Laukaan kunnan vapaa-aika toimen alaisuudessa

Lue lisää periaatteesta kohdasta ”Taustaa”.

 vihtavuoren_koulu.png

Koulumme sijaitsee Laukaan kunnassa Keski-Suomessa, noin 15 kilometriä Jyväskylästä pohjoiseen. Suuri osa oppilaista asuu aivan Jyväskylän tuntumassa. Päihdetilanne on yleisesti varmaankin aivan samanlainen kuin monissa muissakin kaupunkien lähikunnissa muualla Suomessa. Koulullamme päihdetilanne on parantunut merkittävästi viime vuosien aikana. Sopimuksilla on varmasti ollut tässä tärkeä merkitys.

Malli sopimuksineen on vapaasti hyödynnettävissä ja helposti sovellettavissa missä tahansa. Toistaiseksi mukaan samalla periaatteella ovat lähteneet muutamat lähialueen palloilujoukkueet. Urheiluseuroillehan tämä sopimus sopiikin todella hyvin, jos halutaan kasvattaa päihteettömiä urheilijoita.