Yhteystiedot

Ismo Jousmäki, Vihtavuoren koulu, Laukaa, 044-5288144,
e-mail: ismo.jousmaki@laukaa.fi

Uusimmat kuvat

dsc_0405
dsc_0404
dsc_0403
dsc_0400
dsc_0398
dsc_0394
dsc_0386
dsc_0385

2008 Kypros

2008 Kypros, Agia Napa
Selväsopimusmatka Kyprokseen

Selväsopimus on Vihtavuoressa oppilaiden omasta toiveesta syntynyt sitoumus, jossa suurin osa koko koulun oppilaista lupautuu olemaan yläasteajan polttamatta tupakkaa, käyttämättä alkoholia ja muita päihteitä. Järjestelmä on täysin uniikki, ja sen toimimista valvomme kaikki, koulun henkilökunta ja oppilaat, yhdessä. Sopimus on toiminut tähän asti hyvin, ja sen jäsenet pääsevät joka kevät mukaan Särkänniemen reissulle. Yhdeksännen luokan loputtua siihen kuuluvia odottaakin sitten vielä isompi porkkana. Vanhempien kanssa seitsemännellä luokalla sovittu palkinto voi olla vaikkapa moottoripyörä tai jotain muuta oppilaan mieleistä, mutta hyvin usein se on muiden selväläisten kanssa yhteinen matka.

Tämän vuoden matka suuntautui 12. toukokuuta Kyproksen Agia Napaan, jonne lähti 23 oppilasta ohjaajineen. Monipuoliseen ohjelmaamme paikan päällä kuului mm. kolmen eri aikakusilta peräisin olevan linnan nopea läpikäyminen, tutustuminen paikalliseen Paralymnium-lukioon, koristeellisessa goottityylisessä luostarissa ja vanhassa ortodoksikirkossa vieraileminen ja kierros Limassolin suuressa kaupungissa. Lisäksi kävimme neljä tuntia kestävällä risteilyllä, jolla otimme aurinkoa ja katselimme Kyproksen upeaa rannikkoa sekä vierailimme yhden päivän aikana Pohjois-Kyproksen turkkilaisessa tasavallassa. Matkalla maistelimme totta kai myös paljon paikallisia herkkuja, kuten kleftikoa ja stifaldoa.

Meille jäi tiiviistä ohjelmasta huolimatta kuitenkin paljon vapaa-aikaa. Vietimme jopa kolme täysin vapaata päivää, jolloin saimme ottaa aurinkoa, uida meressä, ostella tuliaisia ja tutustua muuten saareen. Sen ohella nautimme paljosta laatuajasta kavereidemme kanssa, eikä yhdessäkään huonekunnassa muistettu TV:tä tai tietokonetta koko viikkoon.

Kokonaisuudessaan Kyproksen reissu oli aivan mahtava päätös pian loppuvalle yhdeksännelle luokalle. Matkasta joka ikiselle meistä jäi jäljelle paljon unohtumattomia elämyksiä ja kokemuksia. Sen lisäksi opimme kaikenlaista Välimeren alueiden historiasta ja kulttuurista. Saimme myös uutta itseluottamusta huomattuamme, miten hyvin ulkomailla pärjää koulussa opitulla kielitaidolla. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että me selväsopimuslaiset veimme maailmalle paljon nuorekasta ja hyvää suomi-, ja laukaa-kuvaa.
Minttu Ollikainen
Vihtavuoren yläkoulun 9E-luokka