Yhteystiedot

Ismo Jousmäki, Vihtavuoren koulu, Laukaa, 044-5288144,
e-mail: ismo.jousmaki@laukaa.fi

Uusimmat kuvat

dsc_0405
dsc_0404
dsc_0403
dsc_0400
dsc_0398
dsc_0394
dsc_0386
dsc_0385

2009 Kypros

2009 Kypros, Agia Napa
Vihtavuoren koulun Selvä Sopimus -matka Kyprokselle Agia Napaan 11. -18.5. 2009

Selvä Sopimus on vapaaehtoinen sopimus, jossa oppilas lupaa olla käyttämättä alkoholia, tupakkaa sekä huumaavia aineita yläkoulun loppuun saakka. Yhdeksännellä luokalla sopimuksessa pysyneille järjestetään palkinnoksi viikon mittainen matka.

Matkakohteen valintaan saavat vaikuttaa niin oppilaat kuin vanhemmatkin ja
tänä vuonna reissukohteeksi valitsimme Kyproksen, sillä toiveissa oli lämmin ja aurinkoinen paikka, ja myös shoppailumahdollisuuksia toivottiin. Valvojiksemme suostuivat opettajiemme Timo Suomisen ja Päivi Luostarisen lisäksi vanhemmat Juha Poikonen ja Veli Puttonen.

Eikä reissustamme aurinkoa puuttunut. Päivät olivat lämpimiä, ja Agia Napan hotelli Callistolla oli hyvät mahdollisuuden uimiseen niin altailla kuin rannalla, ja huoneet olivat hienot. Iltaisin kävimme yhdessä syömässä, jokainen sai tilata 11 eurolla mitä halusi. Tilasimme Finnmatkoilta pari retkeä, ensimmäinen sisälsi vierailut Troodos -vuorilla ruusuvesitehtaalla sekä makeistehtaalla. Kävimme myös 1100-luvulla rakennetussa kirkossa, joka on Unescon maailmanperintölistalla. Reissun lopuksi kävimme appelsiiniplantaasilla, missä saimme syödä appelsiinejä, mandoreja ja sitruunoita suoraan puusta.

Vietimme myös pari vapaapäivää, jolloin saimme mm. käydä laivaretkellä snorklaamassa, Nissi beachilla uimassa ja Larnacassa shoppailemassa. Jotkut kävivät myös tutustumassa paikalliseen huvipuistoon.

Finnmatkojen toisella retkellä kävimme tutustumassa Kyproksen turkkilaisella puolella kirkkoon josta on myöhemmin tehty museo. Näimme Salamiksessa apostoli Barnabaksen haudan, jonka jälkeen suuntasimme Famagustaan, jossa näimme raunioita entisestä kylpylästä, koulusta ja amfiteatterista. Näimme myös aidan takaa ”aavekaupungin”, joka on ollut asumaton vuodesta –74, turkkilaisten valloitettua alueen.

Yksi reissun kohokohdista oli kouluvierailu. Tulomme ei jäänyt varmastikaan keneltäkään huomaamatta, niin kova meteli siellä oli. Paikalliset tietysti ihastuivat meidän vaaleisiin hiuksiimme ja ihoomme, ja juttua riitti koko päiväksi. Tutustuimme paremmin lukion ensimmäisen luokan oppilaisiin, jotka halusivat oppia suomalaista sivistyssanastoa (eli kirosanoja). He olivat aivan ihmeissään kun kerroimme Selvä sopimuksesta ja siitä, että suomessa kouluissa saa käyttää millaisia vaatteita vain haluaa.

Lauantai-iltana televisiosta tuli euroviisut, joten keräännyimme poikien kämppään ja pidimme oman arvostelumme esitetyille kappaleille. Äänestyksen voitti tietysti Suomi ja Norja oli toinen. Ruotsi jäi vahvasti alakynteen. Mutta niinhän siinä kävi että Suomi hävisi ja seuraavana päivänä kun joku hotellin aulassa kysyi, että olemmeko norjalaisia, niin nöyränä vastasimme tulevamme Suomesta. Hämäykseksi laulelimme loppupäivät Norjan voittobiisiä.

Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja maanantai-aamuna lähdimme kohti koti-Suomea. Lento oli hiukan myöhässä mutta muilta osin se sujui sutjakkaasti. Muutamien matkalaukut olivat hieman kärsineet. Matka onnistui hyvin ja siitä jäi paljon hyviä muistoja. Kyllä tämän takia kannatti pysyä selvillä vesillä.

Janita Kingelin